Αν έχετε χάσει ένα ή περισσότερα δόντια, τα εμφυτεύματα είναι η καλύτερη λύση και αισθητικά και λειτουργικά. Με τα εμφυτεύματα το στόμα σας θα ανακτήσει τη λειτουργικότητα, την ισορροπία και τη χαμένη του αισθητική.  Θα μπορείτε και πάλι να χαμογελάτε με άνεση και αυτοπεποίθηση χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Τι είναι τα εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα είναι μικρές, τεχνητές ρίζες που υποκαθιστούν τη φυσική ρίζα του δοντιού. Τοποθετούνται στο οστό και αφού ενσωματωθούν σε αυτό, «φορτώνεται» επάνω τους μια θήκη που αντικαθιστά τη μύλη του δοντιού, δηλαδή το ορατό του μέρος.

Τα σύγχρονα εμφυτεύματα κατασκευάζονται από βιοσυμβατό υλικό (τιτάνιο) που περιορίζει στο ελάχιστο τον κίνδυνο φλεγμονών ή απόρριψης από τον οργανισμό.

Η οστεοενσωμάτωση είναι πολύ ισχυρή και ασφαλής ώστε πλέον το εμφύτευμα μπορεί να στηρίξει άνετα την προσθετική αποκατάσταση.

Το ποσοστό επιτυχίας στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι εξαιρετικά υψηλό (πάνω από 95%) και η διάρκεια ζωής τους πολύ μεγάλη.

Τι συμβαίνει όταν χάνουμε ένα δόντι;

Η απώλεια ενός δοντιού είναι αφετηρία για πολλά μελλοντικά προβλήματα:

Πώς τοποθετούνται

Σε γενικές γραμμές η διαδικασία τοποθέτησης ακολουθείς τα εξής στάδια:

Είναι επώδυνη η διαδικασία;

Για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος χρησιμοποιούμε τοπική αναισθησία. Η επέμβαση είναι ανώδυνη και συνήθως ο ασθενής νιώθει απλώς κάποιες ήπιες ενοχλήσεις για λίγες μέρες μετά. Τυχόν εντονότερες ενοχλήσεις αντιμετωπίζονται εύκολα με φαρμακευτική αγωγή. Οι περισσότεροι ασθενείς εκπλήσσονται ευχάριστα όταν διαπιστώνουν ότι η διαδικασία ήταν τελικά πιο εύκολη απ’ ό,τι περίμεναν!

Πλάνο θεραπείας

Η συζήτηση με τον οδοντίατρο, η εξέταση και η γενικότερη υγεία του ασθενή καθορίζουν και το πλάνο της θεραπείας. Σε κάποιες περιπτώσεις και για διάφορους λόγους δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση εμφυτεύματος.

Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν:

Από εκεί και πέρα η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων μπορεί να αναπληρώσει τα χαμένα δόντια με εμφυτεύματα ανεξαρτήτως ηλικίας.

Οστικά μοσχεύματα

Όταν ένα δόντι έχει χαθεί πριν πολύ καιρό, το οστό υποχωρεί, συρρικνώνεται και εμποδίζει έτσι την τοποθέτηση εμφυτεύματος. Σε πολλές περιπτώσεις όπως μπορούμε να δημιουργήσουμε νέο οστό και να στηρίξουμε χωρίς πρόβλημα το εμφύτευμα.

Η αναγέννηση του οστού γίνεται συνήθως με μόσχευμα που λαμβάνουμε μέσα από το στόμα του ίδιου του ασθενή ή άλλο σημείο του σώματος. Είναι το λεγόμενο αυτογενές μόσχευμα και προτιμάται γιατί είναι απολύτως συμβατό με τον ασθενή και πολύ ανθεκτικό σε λοιμώξεις.

Υπάρχουν όμως και ετερογενή συνθετικά μοσχεύματα σε μορφή κόκκων, πάστας ή block καθώς και μοσχεύματα ζωικής προέλευσης. Και αυτά είναι απολύτως ασφαλή και βιοσυμβατά αλλά χρησιμοποιούνται συνήθως συμπληρωματικά/συνδυαστικά με τα αυτογενή.

Για να προστατεύσουμε το μόσχευμα κατά τη διάρκεια της ενσωμάτωσής του, το σκεπάζουμε με ειδική μεμβράνη η οποία σταδιακά απορροφάται από τον οργανισμό.

Το οστικό μόσχευμα αποτελεί τον σκελετό πάνω στο οποίο θα δημιουργηθεί το νέο οστό. Το σώμα μας σταδιακά αποδομεί το οστικό μόσχευμα και με τα δομικά υλικά του δημιουργεί νέο δικό του οστό.

Έτσι σχηματίζεται το κατάλληλο στέρεο υπόστρωμα και μπορούμε πια να προχωρήσουμε στην τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούμε πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες του οδοντιάτρου ώστε να έχουμε μια σύντομη και ομαλή επούλωση.

Επένθετες οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων

Σε περίπτωση ολικής νωδότητας, δηλαδή απώλειας όλων των δοντιών, πολλοί ασθενείς καταφεύγουν στις κλασικές τεχνητές οδοντοστοιχίες. Όσο κι αν βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, οι κλασικές οδοντοστοιχίες (μασέλες) δεν παύουν να προκαλούν πολλά προβλήματα.

Συχνά φεύγουν από τη θέση τους, γιατί απλώς στηρίζονται στα ούλα. Είναι άβολες για τον ασθενή, δεν εμποδίζουν την συνεχή απορρόφηση οστού και δεν έχουν καλή αισθητική εικόνα.

Πολύ καλύτερη λύση για ασθενείς με ολική νωδότητα είναι οι επένθετες οδοντοστοιχίες που στηρίζονται σε εμφυτεύματα. Για την τοποθέτησή τους χρειάζονται συνήθως 4 εμφυτεύματα στην άνω γνάθο και 2 στην κάτω. Όταν τα εμφυτεύματα ενσωματωθούν στο οστό, η οδοντοστοιχίας θα «κουμπώσει» επάνω τους με ειδικά μέσα συγκράτησης. Είναι μια κινητή προσθετική αποκατάσταση, δηλαδή ο ασθενής μπορεί να βγάζει την οδοντοστοιχία.

Οι επένθετες οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων έχουν πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις κλασικές μασέλες:

Τελικά με τις επένθετες οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων ο ασθενής ανακτά την αυτοπεποίθησή του και απολαμβάνει πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σταθεροποίηση προϋπάρχουσας οδοντοστοιχίας με δύο εμφυτεύματα

Με τη χρήση 2 μόνο εμφυτευμάτων μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την οδοντοστοιχία που ήδη φοράτε. Για να μπορέσει να «κουμπώσει» με τα εμφυτεύματα, κάνουμε τροποποιήσεις και δημιουργούμε τις κατάλληλες υποδοχές.

Ανύψωση ιγμορείου

Τα ιγμόρεια είναι κοιλότητες γεμάτες αέρα που βρίσκονται στην άνω γνάθο, πάνω από τις ρίζες των πίσω δοντιών. Όταν κάποια οπίσθια δόντια λείπουν για πολύ καιρό, το οστό απορροφάται και το ιγμόρειο μεγαλώνει. Τελικά απομένει μια λεπτή λωρίδα οστού κάτω από το έδαφος του ιγμορείου.

Σε τέτοια περίπτωση δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε εμφυτεύματα, γιατί διαφορετικά θα προκαλούσαμε ζημιά στο ιγμόρειο.

Οι σύγχρονες τεχνικές όμως μας επιτρέπουν να ανυψώσουμε το έδαφος του ιγμορείου και να το απομακρύνουμε από το χώρο που θα μπουν τα εμφυτεύματα. Το κενό που σχηματίζεται, το συμπληρώνουμε με οστικό μόσχευμα και καλύπτουμε την περιοχή με απορροφήσιμη μεμβράνη. Το νέο οστό αναπτύσσεται σε διάστημα μερικών μηνών και όταν πια είναι αρκετά σκληρό και σταθερό, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία για τοποθέτηση εμφυτεύματος.

Σε περιπτώσεις που το οστικό έλλειμμα δεν είναι μεγάλο και χρειάζεται μόνο μια πολύ μικρή ανύψωση του ιγμορείου, η επέμβαση μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Διαχείριση μαλακών οστών

Η θεραπεία με εμφυτεύματα απαιτεί κάποιες φορές να επέμβουμε στα ούλα γύρω από το εμφύτευμα για να τα αναπλάσουμε.

Σκοπός είναι να αποκαταστήσουμε την ποιότητα και την ποσότητά τους, δηλαδή να τα κάνουμε πιο σταθερά και να τους δώσουμε μεγαλύτερο όγκο για να ενισχύσουμε την πρόσφυσή τους. Έτσι αποτρέπουμε την κινητικότητα των ούλων που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στο εμφύτευμα.

Η επέμβασή μας γίνεται με την τοποθέτηση ουλικού μοσχεύματος , το οποίο λαμβάνουμε από την περιοχή της υπερώας (ουρανίσκου).

Εκτός από τα λειτουργικά οφέλη, η ανάπλαση των περιεμφυτευματικών μαλακών ιστών βελτιώνει και την αισθητικά εικόνα του ασθενή

Βλαστοκύτταρα

Η πρόοδος της βιοτεχνολογίας έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη για την Οδοντιατρική.

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε τη μέθοδο των βλαστοκυττάρων και των αυξητικών παραγόντων ώστε να επιταχύνουμε πολύ την ενσωμάτωση του εμφυτεύματος στο οστό, την επούλωση αλλά και την οστική αναγέννηση με μόσχευμα.

Οι αυξητικοί παράγοντες και τα βλαστοκύτταρα είναι ουσίες που περιέχονται στο αίμα μας.

Με μια απλή αιμοληψία από τον ίδιο τον ασθενή παίρνουμε μικρή ποσότητα αίματος και την υποβάλλουμε σε μια διαδικασία που λέγεται φυγοκέντριση. Από αυτήν προκύπτει ένα προϊόν σε μορφή υγρού ή gel με μεγάλη περιεκτικότητα σε βλαστοκύτταρα και αυξητικούς παράγοντες.

Το υλικό αυτό τοποθετείται στην περιοχή της εμφύτευσης για συντομότερη ενσωμάτωση του εμφυτεύματος ή αναμειγνύεται με το οστικό μόσχευμα για καλύτερη ποιότητα οστού.

Μειώνει επίσης στο ελάχιστο τον κίνδυνο για τυχόν μολύνσεις ή άλλες επιπλοκές.

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα:

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει εκατοντάδες διαφορετικά είδη βλαστοκυττάρων, που είναι υπεύθυνα για διαφορετικές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα να κάνουν την καρδιά μας να χτυπά, τον εγκέφαλό μας να σκέφτεται, τα νεφρά μας να καθαρίζουν το αίμα, την επιδερμίδα μας να ανανεώνεται κ.τ.λ. Η δουλειά των βλαστοκυττάρων είναι να φτιάχνουν όλους τους υπόλοιπους τύπους κυττάρων του οργανισμού. Όταν τραυματιζόμαστε ή αρρωσταίνουμε, ο ρόλος τους είναι να επισκευάζουν τραυματισμένους ιστούς και να αντικαθιστούν άλλα κύτταρα όταν αυτά πεθαίνουν.

Τα βλαστοκύτταρα βρίσκουν σήμερα εφαρμογή και στην οδοντιατρική βοηθώντας έτσι πολλές θεραπείες να εξελιχθούν, όπως την άμεση και γρήγορη επούλωση μιας εξαγωγής, την ανύψωση ιγμορείου και την ανάπλαση οστού. Επίσης εφαρμόζονται και στην τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων με μεγάλη επιτυχία. Τα βλαστοκύτταρα αυτά μπορούν να ληφθούν από το αίμα που γίνεται με μια μικρή αιμοληψία από το χέρι.

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Vitamin D – οστά – εμφυτεύματα

Ο οργανισμός προσλαμβάνει την Βιταμίνη D κυρίως μέσω της σύνθεσης της στο δέρμα με την επίδραση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας. H άλλη λιγότερο σημαντική πηγή βιταμίνης D, είναι η πρόσληψή της μέσω τροφών όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και το βοδινό συκώτι. Φαίνεται παράδοξο αλλά στην ηλιόλουστη χώρα μας τα επίπεδα βιταμίνης D είναι πολύ χαμηλά πλησιάζοντας το 66% έλλειψης.

Οι κυριότερες αιτίες:

Οι σοβαρότερες επιπλοκές από την έλλειψη της βιταμίνης D είναι:

Είναι αλήθεια πως το σώμα μπορεί να αποβάλει τα εμφυτεύματα.

Παλιότερα, όταν χανόταν ένα εμφύτευμα, αγνοώντας κάποιες αιτίες και παραμέτρους, πιστεύαμε πως ο οργανισμός απέβαλε το εμφύτευμα. Σήμερα οι διάφορες μελέτες και έρευνες απέδειξαν πως πολλοί λόγοι μπορούν να βοηθήσουν στην επιτυχία του εμφυτεύματος και άλλοι στην αποτυχία του. Όπως για παράδειγμα παλιότερα δεν γνωρίζαμε τα συμπτώματα που μπορεί να έχει το κάπνισμα, η περιοδοντίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης στην θεραπεία των εμφυτευμάτων ή ακόμη πόσο βαθιά στο οστό πρέπει να μπαίνει το εμφύτευμα και πόσα χιλιοστά οστού πρέπει να το περιβάλλει για να έχει καλύτερη πρόγνωση. Επομένως σήμερα πιστεύουμε πως εάν τηρηθούν οι βασικοί κανόνες τοποθέτησης των εμφυτευμάτων και ο σωστός σχεδιασμός τους θα οδηγήσουν κατά 97% στην επιτυχία τους