Στόμα και Υγεία

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες, συχνά στο στόμα και τα δόντια και μπορεί να προκαλέσει οδοντική τερηδόνα, λόγω της οξύτητας και της υψηλής περιεκτικότητας σακχάρων των αλκοολούχων ποτών. Μαζί με την χρήση του καπνού, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στόμα.

Τα στοματικά νοσήματα μπορούν να επηρεάσουν κάθε έκφανση της ζωής μας από τις προσωπικές μας σχέσεις και την αυτοπεποίθηση στο σχολείο ή στη δουλειά μέχρι και την απόλαυση του φαγητού. Ενδέχεται ακόμη να οδηγήσουν σε κοινωνική απομόνωση όταν αποφεύγουμε να χαμογελάμε ή να συναναστρεφόμαστε με άλλους επειδή νοιώθουμε άβολα για τα δόντια μας ή για το πώς θα σκεφτούν οι άλλοι για τη στοματική μας υγεία.
Ένα στόμα που νοσεί, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση της περιοδοντίτιδας, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειας, καρκίνου του παγκρέατος και του πνεύμονος. Γι’ αυτό διατηρώντας το στόμα μας υγιές, διατηρούμε τη σωστή λειτουργία του αλλά και τη γενική μας σωματική υγεία.

shutterstock_536563018

Καρκίνος στο πάγκρεας

Οι δύο ενδείξεις που μπορεί να εντοπίσει ο οδοντίατρος.

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη του ιατρικού κέντρου Λανγκόν, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικάνικης Ένωσης για την έρευνα του καρκίνου (AACR), η υγεία των δοντιών και των ούλων είναι ενδεικτικά για την κατάσταση του παγκρέατος.

Το βακτήριο Porphyromonas gingivalis στη στοματική κοιλότητα φάνηκε να συσχετίζεται με 59% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας, ενώ το βακτηρίδιο Aggregatibacter actinomycetemcomitans συσχετίστηκε με 50% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Τα δύο αυτά βακτήρια συνδέονται άμεσα με την περιοδοντίτιδα (φλεγμονή στα ούλα και τα οστά της γνάθου).

Η περιοδοντίτιδα συνδέεται με τον καρκίνο στο πνεύμονα και στο παχύ έντερο.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Tufts στις ΗΠΑ, έδειξε ότι συμμετέχοντες με σοβαρή περιοδοντίτιδα είχαν 80% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο. 

Επίσης σε μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute, παρατηρήθηκε διπλάσιος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα και στο παχύ έντερο για συμμετέχοντες με σοβαρή περιοδοντίτιδα (φλεγμονή στα ούλα και στα οστά της γνάθου), οι οποίοι ασθενείς δεν κάπνισαν ποτέ. 

Τα βακτήρια του στόματος μπορούν να εξαπλωθούν από το στόμα σε άλλα σημεία του οργανισμού και να προκαλέσουν όγκους. 

Επομένως η πρόληψη και η έγκαιρη θεραπεία της περιοδοντίτιδας είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για την στοματική υγεία αλλά και για τη γενική σωματική ευεξία και υγεία.

Vitamin D – οστά – εμφυτεύματα

Ο οργανισμός προσλαμβάνει την Βιταμίνη D κυρίως μέσω της σύνθεσης της στο δέρμα με την επίδραση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας. H άλλη λιγότερο σημαντική πηγή βιταμίνης D, είναι η πρόσληψή της μέσω τροφών όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και το βοδινό συκώτι. 

Φαίνεται παράδοξο αλλά στην ηλιόλουστη χώρα μας τα επίπεδα βιταμίνης D είναι πολύ χαμηλά πλησιάζοντας το 66% έλλειψης.

Οι κυριότερες αιτίες:
1. Η μειωμένη έκθεση μας στον ήλιο και η προφύλαξή μας από τον ήλιο (με τη χρήση αντηλιακών κρεμών, καπέλων, γυαλιών κ.λπ.).
2. Η άμυνα μας προς την ακτινοβολία λόγω της υψηλής ηλιοφάνειας.

Οι σοβαρότερες επιπλοκές από την έλλειψη της βιταμίνης D είναι:
1. Η αυξημένη συχνότητα απώλειας εμφυτευμάτων.
2. Η κακή πρόγνωση τοποθέτησης εμφυτευμάτων.
3. Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα.
4. Η ανάπτυξη της οστεοπόρωσης, οστεομαλακίας (διαταραχή που οδηγεί σε λέπτυνση των οστών), δυσκολεύοντας την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.
5. Η αυξημένη συχνότητα πτώσεων και συνοδών καταγμάτων.
6. Η ραχίτιδα στα παιδιά (παραμόρφωση των οστών και καθυστέρηση της ανάπτυξης).

Γνωρίζατε πως οι αλλαγές που έχει ένα άτομο μπορούν να σταματήσουν να υφίστανται ή να δημιουργηθούν καινούργιες κατά την διάρκεια της ζωής τους;

Για παράδειγμα ένα παιδί που στην ηλικία των 8 χρονών παρουσίασε μια αλλεργική αντίδραση όταν πήρε αμοξυκιλλίνη, στα 30 του χρόνια μπορεί να πάψει να είναι αλλεργικός στην ίδια αντιβίωση και να παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση σε μια άλλη ή καθόλου.

Κάντε αλλεργικό τεστ σε τακτά χρονικά διαστήματα για να επιβεβαιώνετε που ακριβώς έχετε αλλεργία και εάν έχετε.