Γέφυρες

Η γέφυρα είναι μια κατασκευή που αντικαθιστά ένα ή περισσότερα ελλείποντα δόντια.

Για την τοποθέτησή της χρησιμοποιούμε ως στηρίγματα τα γειτονικά δόντια. Αυτά τα δόντια τροχίζονται – όπως και στην περίπτωση των θηκών – για να εφαρμόσει επάνω τους η κατασκευή. Στο μέσον υπάρχει το τεχνητό δόντι που θα καλύψει το κενό.

Μετά το τρόχισμα ο οδοντίατρος παίρνει μέτρα, προκειμένου να κατασκευαστεί το κατάλληλο καλούπι για κάθε ασθενή στις σωστές διαστάσεις. Η γέφυρα είναι μια πολύ σημαντική προσθετική εργασία που προστατεύει αποτελεσματικά τη στοματογναθική υγεία του ασθενούς και προλαμβάνει σοβαρά μελλοντικά προβλήματα με ενδεχομένως υψηλότερο κόστος αποκατάστασης.

Όταν χαθεί ένα δόντι, τα παρακείμενα δόντια αρχίζουν να μετακινούνται προς το κενό αφού δεν υπάρχει πλέον αντίσταση. Παράλληλα οι δυνάμεις που ασκούνται σε αυτά κατά τη μάσηση γίνονται πολύ μεγαλύτερες. Προβλήματα εμφανίζουν πολύ συχνά και τα δόντια που βρίσκονται ακριβώς πάνω ή κάτω από εκείνο που λείπει. Αποτέλεσμα λοιπόν είναι το ελλείπον δόντι να προκαλέσει την απώλεια και των γειτονικών δοντιών.

Οι γέφυρες κατασκευάζονται από διάφορα υλικά (πορσελάνη, κεραμικά, κράματα μετάλλου) ανάλογα με το σημείο όπου θα τοποθετηθεί.

Η διάρκεια ζωής μιας γέφυρας φτάνει και τα 15 χρόνια, όμως αυτό εξαρτάται από τη συνεπή τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής. Τα δόντια-στηρίγματα μπορούν και μετά την τοποθέτηση της γέφυρας να προσβληθούν από τερηδόνα, ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα με αποτέλεσμα η γέφυρα να πρέπει να αφαιρεθεί.

Ζημιές μπορεί να υποστεί και η ίδια η γέφυρα ως κατασκευή, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να ακολουθούμε τις οδηγίες του/της οδοντιάτρου μας.

Ολοκεραμικά

Η αισθητική παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην επιλογή της προσθετικής αποκατάστασης που προτιμούν οι ασθενείς.

Γι’ αυτό πλέον πολλοί επιλέγουν στεφάνες και γέφυρες από ολοκεραμικό υλικό. Αυτές οι αποκαταστάσεις κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από πορσελάνη και έτσι δεν στηρίζονται στον κλασικό μεταλλικό σκελετό που ήταν ορατός και υποβάθμιζε την αισθητική των δοντιών.

Τα ολοκεραμικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στα μπροστινά όσο και στα πίσω δόντια. Πλέον τα υλικά έχουν βελτιωθεί θεαματικά και προσφέρουν εξαιρετική αντοχή.

Η αισθητική συμπεριφορά των ολοκεραμικών είναι άψογη, αφού επιτρέπουν στο φως να διεισδύσει όπως ακριβώς κάνει και η φυσική αδαμαντίνη του δοντιού. Έτσι διασφαλίζεται ένα αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής που προσομοιάζει στην εικόνα των φυσικών δοντιών. Παράλληλα η πορσελάνη δεν απορροφά χρωστικές ουσίες των τροφών και διατηρεί αναλλοίωτο το χρώμα της με την πάροδο του χρόνου.

Για την τοποθέτηση των ολοκεραμικών αποκαταστάσεων χρειάζεται λιγότερο τρόχισμα του δοντιού σε σχέση με τις μεταλλοκεραμικές, αφού είναι πιο λεπτές. Το υλικό τους είναι απολύτως βιοσυμβατό και δεν προκαλεί αλλεργίες.

Αν το επιθυμείτε, μπορείτε να αντικαταστήσετε παλιές στεφάνες ή γέφυρες με ολοκεραμικά και να βελτιώσετε το χαμόγελό σας.

Όψεις πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης είναι ένα πολύ λεπτό στρώμα από κεραμικό υλικό που μοιάζει με φλούδα και συγκολλάται στην επιφάνεια του δοντιού.

Με τις όψεις διορθώνουμε μικρές ατέλειες ή βλάβες στα μπροστινά δόντια. Χάρη στα σύγχρονα υλικά οι όψεις ταιριάζουν με την απόχρωση, τη διαύγεια και την υφή των δοντιών, εξασφαλίζοντας ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Οι όψεις κατασκευάζονται σε εργαστήριο με βάση τα αποτυπώματα που έχουμε πάρει από τον ασθενή. Μετά από μερικές επισκέψεις για πρόβες ή τυχόν διορθώσεις, θα έχετε ένα ολοκαίνουργιο, λαμπερό χαμόγελο!

Όψεις χρησιμοποιούμε συνήθως στις εξής περιπτώσεις:

Οι όψεις πορσελάνης είναι πολύ ανθεκτικές και το χρώμα τους δεν επηρεάζεται από τις διατροφικές μας συνήθειες. Αν τηρούμε τις οδηγίες του οδοντιάτρου, θα διαρκέσουν για αρκετό καιρό.

Στεφάνες

Οι στεφάνες, εκτός από αισθητική αποκατάσταση, προσφέρουν και σημαντικά λειτουργικά οφέλη ως προσθετική αποκατάσταση.

Είναι τεχνητές θήκες που καλύπτουν το ορατό τμήμα του δοντιού και το προστατεύουν. Πολλές φορές όταν αφαιρούμε την τερηδόνα ή κάνουμε απονεύρωση σε ένα δόντι αναγκαζόμαστε να αφαιρέσουμε μεγάλο κομμάτι οδοντικής ουσίας.

Τελικά το δόντι που απομένει είναι μικρό και ένα απλό σφράγισμα δεν αρκεί για το προστατεύσει. Λόγω των μασητικών δυνάμεων που δέχεται το αδυνατισμένο δόντι ή λόγω κάποιου χτυπήματος, μπορεί εύκολα να σπάσει. Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιούμε τις στεφάνες για να θωρακίσουμε το δόντι λειτουργικά και να βελτιώσουμε την αισθητική του εικόνα.

Πριν την τοποθέτηση, ο οδοντίατρος προετοιμάζει το δόντι με τις κατάλληλες εργασίες για να δεχτεί τη θήκη.  Στη συνέχεια θα πάρει αποτυπώματα ακριβείας και με βάση αυτά ο οδοντοτεχνίτης θα κατασκευάσει τη στεφάνη στο εργαστήριο. Ακολουθούν πρόβες στο ιατρείο για τις απαραίτητες προσαρμογές μέχρι την οριστική τοποθέτηση.