Ένθετα πορσελάνης

Τα ένθετα και τα επένθετα πορσελάνης είναι μια σύγχρονη επανορθωτική μέθοδος υψηλής αισθητικής.

Πρόκειται για ένα είδος σφραγίσματος από πορσελάνη που χρησιμοποιούμε σε πιο εκτεταμένες βλάβες της μασητικής επιφάνειας των πίσω δοντιών (ένθετα) ή όταν πρέπει να καλύψουμε ολόκληρη τη μασητική επιφάνεια (επένθετα).

Ενδείκνυνται για περιπτώσεις με εκτεταμένη βλάβη από τερηδόνα όπου μια απλή έμφραξη δεν αρκεί ή σε δόντια που έχουν θεραπευτεί ενδοδοντικά αλλά έχει αφαιρεθεί αρκετή οδοντική ουσία.

Τα ένθετα και τα επένθετα κατασκευάζονται σε εργαστήριο και προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα από αισθητικής και λειτουργικής πλευράς.

Τα πλεονεκτήματά τους είναι:

Λεύκανση

Το όμορφο, λευκό, φωτεινό χαμόγελο στις μέρες μας δεν είναι πολυτέλεια. Με τις σύγχρονες τεχνικές και τα υλικά που έχουμε πια στη διάθεσή μας, η λεύκανση γίνεται εύκολα, γρήγορα και με απόλυτη ασφάλεια.

Οι αιτίες για το σκούρο, κιτρινωπό χρώμα των δοντιών είναι διάφορες:

Στο ιατρείο μας προτείνουμε δύο επιλογές να αποκτήσετε λευκότερα, φωτεινά δόντια. Η μία ολοκληρώνεται στο ιατρείο σε μία μόλις συνεδρία και και η άλλη γίνεται στο σπίτι με ειδικούς νάρθηκες σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δώσουμε στους ασθενείς μας. Οι μέθοδοι αυτές είναι ασφαλείς και δεν αδυνατίζουν το δόντι.

Λεύκανση στο ιατρείο με λυχνία

Η διαδικασία λεύκανσης με λυχνία στο χώρο του ιατρείου είναι σύντομη, απλή και ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία.

Αρχικά τοποθετούμε προστατευτικό υλικό στα ούλα και απομονώνουμε έτσι τα δόντια. Στη συνέχεια απλώνουμε στις επιφάνειες των δοντιών έναν ειδικό λευκαντικό παράγοντα σε μορφή gel. Με μια λυχνία που εκπέμπει φως ειδικής συχνότητας ενεργοποιούμε το λευκαντικό παράγοντα, ο οποίος διεισδύει στην αδαμαντίνη και την οδοντίνη και διαλύει τις συσσωρευμένες χρωστικές.

Η θεραπεία είναι ανώδυνη εκτός από κάποιες μικροενοχλήσεις που εμφανίζονται σε λίγες περιπτώσεις. Σε ορισμένα άτομα μπορεί να υπάρξει ευαισθησία στα δόντια, όταν αυτά έχουν υποστεί κατάγματα ή έχουν εκτεθειμένες ρίζες. Σε αυτή την περίπτωση η ευαισθησία σταματάει αμέσως μόλις σταματήσει η λεύκανση.

Όταν στο τέλος αφαιρεθεί το προστατευτικό των ούλων και το gel, το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την απόφασή σας να κάνετε λεύκανση. Ας μην ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι το όμορφο χαμόγελο για την ψυχολογία μας, την αυτοπεποίθησή μας, τις προσωπικές και κοινωνικές μας σχέσεις!

Λεύκανση στο σπίτι με νάρθηκες

Για τη λεύκανση στο σπίτι χρησιμοποιούμε ειδικούς νάρθηκες που κατασκευάζονται εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά μετά από λήψη αποτυπωμάτων στο ιατρείο.

Μέσα σε αυτούς τους νάρθηκες θα τοποθετείται όσο διαρκεί η θεραπεία το ειδικό λευκαντικό gel. Στο ιατρείο θα σας δώσουμε όλες τις απαραίτητες οδηγίες ώστε η θεραπεία να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι νάρθηκες με τον λευκαντικό παράγοντα τοποθετούνται τη νύχτα και αφαιρούνται το πρωί ή, ανάλογα και με τις υποχρεώσεις σας, μπορείτε να τον φοράτε και στη διάρκεια της ημέρας για λίγες ώρες.

Η διάρκεια της θεραπείας με νάρθηκες εξαρτάται από το βαθμό της δυσχρωμίας των δοντιών και τη συνέπεια στη χρήση του νάρθηκα. Απαραίτητη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη θεραπεία είναι η σωστή συνεργασία με τον οδοντίατρο. Η χρήση του νάρθηκα στο σπίτι επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στη θεραπεία. Μπορούμε π.χ. να την παρατείνουμε, να την τροποποιήσουμε σε κάποιο βαθμό ή και να την διακόψουμε αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Αυτά όμως πρέπει να γίνονται πάντα σε συνεννόηση με τον οδοντίατρο.

Όψεις πορσελάνης

Οι όψεις πορσελάνης είναι ένα πολύ λεπτό στρώμα από κεραμικό υλικό που μοιάζει με φλούδα και συγκολλάται στην επιφάνεια του δοντιού.

Με τις όψεις διορθώνουμε μικρές ατέλειες ή βλάβες στα μπροστινά δόντια. Χάρη στα σύγχρονα υλικά οι όψεις ταιριάζουν με την απόχρωση, τη διαύγεια και την υφή των δοντιών, εξασφαλίζοντας ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Οι όψεις κατασκευάζονται σε εργαστήριο με βάση τα αποτυπώματα που έχουμε πάρει από τον ασθενή. Μετά από μερικές επισκέψεις για πρόβες ή τυχόν διορθώσεις, θα έχετε ένα ολοκαίνουργιο, λαμπερό χαμόγελο!

Όψεις χρησιμοποιούμε συνήθως στις εξής περιπτώσεις:

Οι όψεις πορσελάνης είναι πολύ ανθεκτικές και το χρώμα τους δεν επηρεάζεται από τις διατροφικές μας συνήθειες. Αν τηρούμε τις οδηγίες του οδοντιάτρου, θα διαρκέσουν για αρκετό καιρό.

Στεφάνες

Οι στεφάνες είναι τεχνητές θήκες που καλύπτουν το ορατό τμήμα του δοντιού και το προστατεύουν. Πολλές φορές όταν αφαιρούμε την τερηδόνα ή κάνουμε απονεύρωση σε ένα δόντι αναγκαζόμαστε να αφαιρέσουμε μεγάλο κομμάτι οδοντικής ουσίας.

Τελικά το δόντι που απομένει είναι μικρό και ένα απλό σφράγισμα δεν αρκεί για το προστατεύσει. Λόγω των μασητικών δυνάμεων που δέχεται το αδυνατισμένο δόντι ή λόγω κάποιου χτυπήματος, μπορεί εύκολα να σπάσει. Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιούμε τις στεφάνες για να θωρακίσουμε το δόντι λειτουργικά και να βελτιώσουμε την αισθητική του εικόνα.

Πριν την τοποθέτηση, ο οδοντίατρος προετοιμάζει το δόντι με τις κατάλληλες εργασίες για να δεχτεί τη θήκη.  Στη συνέχεια θα πάρει αποτυπώματα ακριβείας και με βάση αυτά ο οδοντοτεχνίτης θα κατασκευάσει τη στεφάνη στο εργαστήριο. Ακολουθούν πρόβες στο ιατρείο για τις απαραίτητες προσαρμογές μέχρι την οριστική τοποθέτηση.

Το υλικό που συχνότερα χρησιμοποιείται στις θήκες είναι πλέον η πορσελάνη. Οι ολοκεραμικές στεφάνες δεν έχουν τον παλιό κλασικό μεταλλικό σκελετό και έτσι το αισθητικό αποτέλεσμα είναι ασύγκριτα ανώτερο χωρίς να θυσιάζεται η αντοχή.

Όψεις ρητίνης

Οι όψεις ρητίνης φτιάχνονται από λευκό συνθετικό υλικό και χρησιμοποιούνται για τους ίδιους λόγους με τις όψεις πορσελάνης. Δεν κατασκευάζονται σε εργαστήριο και έτσι η τοποθέτησή τους ολοκληρώνεται γρηγορότερα.

Ωστόσο, οι όψεις ρητίνης είναι λιγότερο ανθεκτικές και μπορεί να χάσουν το αρχικό τους χρώμα αν καταναλώνουμε τροφές με χρωστικές ουσίες και  μεγάλη οξύτητα ή αν καπνίζουμε.

Το πλεονέκτημά τους σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης είναι το κόστος και το γεγονός ότι μπορούμε να τροποποιήσουμε εύκολα το σχήμα τους αν κάποια στιγμή χρειαστεί.