Καθαρισμός

Ο καθαρισμός των δοντιών είναι η σημαντικότερη προληπτική θεραπεία στην Οδοντιατρική. Όταν γίνεται σε τακτική βάση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για την εμφάνιση περιοδοντικών προβλημάτων.

Ο καθαρισμός γίνεται με υπερήχους ή και εργαλεία χειρός αν κριθεί απαραίτητο. Με αυτά απομακρύνουμε πλάκα και πέτρα από την ορατή επιφάνεια του δοντιού και τη γραμμή των ούλων.

Η οδοντική πλάκα είναι ένα σχεδόν αόρατο στρώμα μικροβίων που αναπτύσσεται πάνω στα δόντια και τα ούλα (ιδιαίτερα στα σημεία ανάμεσα στα δόντια, και κατά μήκος της γραμμής των ούλων). Αν μάλιστα δεν ακολουθούμε τους κανόνες στοματικής υγιεινής, η πλάκα σκληραίνει και μετατρέπεται σε πέτρα. Η πέτρα με τη σειρά της έχει μια σχετικά ανώμαλη επιφάνεια που ευνοεί τη συσσώρευση ακόμα περισσότερων μικροβίων. Αν δεν επέμβουμε, αυτό ο κύκλος συνεχίζεται και η περιοδοντίτιδα κάνει την εμφάνισή της.

Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Η συχνότητά του βέβαια εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος, την γενικότερη στοματική υγεία και κυρίως την κατάσταση του περιοδοντίου, τις συνήθειες του ασθενούς (π.χ. κάπνισμα) κ.ά. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να κάνουμε καθαρισμό συχνότερα.

Φυσικά ο τακτικός καθαρισμός πρέπει να συνοδεύεται από άριστη στοματική υγιεινή με χρήση νήματος και σωστό βούρτσισμα των δοντιών.

Εμφράξεις

Εμφράξεις είναι τα γνωστά μας σφραγίσματα. Τα χρησιμοποιούμε όταν μέρος ενός δοντιού έχει καταστραφεί από τερηδόνα χωρίς όμως η βλάβη να έχει φτάσει στον πολφό. Αφού καθαρίσουμε το δόντι από τον τερηδονισμένο ιστό, διαμορφώνουμε κατάλληλα την περιοχή ώστε στη συνέχεια να τοποθετήσουμε το σφράγισμα.

Μετά την τοποθέτηση κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές στα όρια και το σχήμα του σφραγίσματος, για να μην υπάρξουν προβλήματα σύγκλεισης των δοντιών στον ασθενή και τέλος το σφράγισμα λειαίνεται.

Οι οδοντιατρικές εμφράξεις αποκαθιστούν αποτελεσματικά το σχήμα, την αντοχή και τη φυσιολογική λειτουργία του δοντιού αντικαθιστώντας την κατεστραμμένη αδαμαντίνη και οδοντίνη.

Το υλικό που χρησιμοποιούμε συνήθως είναι η σύνθετη ρητίνη. Μεγάλο της πλεονέκτημα είναι το λευκό χρώμα και η δυνατότητα να το προσαρμόσουμε ειδικά στις ανάγκες κάθε ασθενή. Είναι πολύ ανώτερη αισθητικά από τα κλασικά μαύρα σφραγίσματα αμαλγάματος χωρίς πλέον να υστερούν και σε αντοχή.

Προληπτικές εμφράξεις

Όπως όλοι έχουμε προσέξει, οι επιφάνειες των δοντιών μας δεν είναι λείες και επίπεδες. Ειδικά οι μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών έχουν σχισμές και οπές, δηλαδή αυλακώσεις και βαθουλώματα. Αυτά τα σημεία είναι δύσκολο να καθαριστούν αποτελεσματικά, γίνονται εστίες μικροβίων και γι’ αυτό μπορούν πιο εύκολα να προσβληθούν από τερηδόνα.

Επειδή η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία, μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση τερηδόνας χρησιμοποιώντας προληπτικές εμφράξεις (sealants). Οι εμφράξεις αυτές είναι ένα εύπλαστο υλικό από ρητίνη που καλύπτει τις οπές και τις σχισμές στη μασητική επιφάνεια των πίσω δοντιών και δημιουργεί έτσι μια «ασπίδα προστασίας» ενάντια στην τερηδόνα. Η τοποθέτησή τους είναι εξαιρετικά απλή και δεν απαιτεί τρόχισμα των δοντιών.

Οι προληπτικές εμφράξεις ενδείκνυνται ιδιαίτερα για τα παιδιά από την ηλικία περίπου των 6 ετών, όταν και ανατέλλουν οι πρώτοι μόνιμοι τραπεζίτες. Τα δόντια των παιδιών σε αυτήν την ηλικία είναι πιο ευπαθή στην τερηδόνα λόγω διατροφής (πολλά γλυκά!) και επειδή δεν έχουν μάθει ακόμα την τεχνική του σωστού βουρτσίσματος.

Φυσικά οι προληπτικές εμφράξεις είναι κατάλληλες και για κάθε ηλικία. Μπορεί να δόντια μας να είναι υγιή, αλλά αυτές οι εμφράξεις θα τα βοηθήσουν να παραμείνουν υγιή για πολύ καιρό.

Ανασύσταση δοντιών

Τα κατάγματα δοντιών είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο. Όταν από το δόντι έχει χαθεί μεγάλη ποσότητα οδοντικής ουσίας, μπορούμε να την αποκαταστήσουμε κάνοντας στην ουσία ένα lifting.

Για να «χτίσουμε» ένα δόντι χρησιμοποιούμε σύνθετη ρητίνη στο χρώμα του δοντιού. Με ειδικές τεχνικές η ρητίνη κολλάει στο τμήμα του δοντιού που έχει απομείνει και στη συνέχεια φωτοπολυμερίζεται για να σκληρύνει. Η ανασύσταση του δοντιού αποκαθιστά τη λειτουργικότητα και την αισθητική του δοντιού. Δίνει λύση ιδιαίτερα σε ανθρώπους που έχουν σπάσει κάποιο μπροστινό δόντι και ανησυχούν για το χαμόγελό τους!

Σε περιπτώσεις όπου κατά την ενδοδοντική θεραπεία χρειάστηκε να αφαιρεθεί μεγάλη ποσότητα οδοντικής ουσίας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άξονες για να στηρίξουμε καλύτερα το υλικό της ανασύστασης.

Οι άξονες κατασκευάζονται από διάφορα υλικά και τοποθετούνται στους ριζικούς σωλήνες.

Είναι στην ουσία τα γερά θεμέλια που θα μας επιτρέψουν να χτίσουμε από πάνω το δόντι σταθερά.