Η Oρθοδοντική είναι μια ειδικότητα της Οδοντιατρικής που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους ασθενείς σε σχέση με την υγεία των δοντιών και τη λειτουργικότητα του στόματος.

Συγκεκριμένα:

Στο ιατρείο μας προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις ορθοδοντιών θεραπειών τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.

Προληπτική Ορθοδοντική

Αρκετοί γονείς θεωρούν ότι οι ορθοδοντικές επεμβάσεις γίνονται μόνο όταν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της μόνιμης οδοντοφυίας ενός παιδιού. Στην πραγματικότητα η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει προληπτικά σε μικρότερες ηλικίες (6-8 ετών), για να προλάβουμε τη δημιουργία προβλήματος στο μέλλον ή να περιορίσουμε ένα υπάρχον πρόβλημα και να μην χρειαστεί πιο εκτεταμένη θεραπεία αργότερα.

Η προληπτική Οδοντιατρική αντιμετωπίζει – μεταξύ άλλων – καταστάσεις όπως:

Συνήθως σε αυτή τη φάση χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία κινητές συσκευές (μασελάκια) ή ακίνητους μηχανισμούς διατήρησης χώρου σε περίπτωση πρόωρης απώλειας των νεογιλών δοντιών.

Επανορθωτική Ορθοδοντική

Η επανορθωτική Ορθοδοντική περιλαμβάνει την κλασική ορθοδοντική θεραπεία που απαιτείται για τη διόρθωση υπαρχόντων προβλημάτων τόσο σε εφήβους όσο και σε ενήλικες. Στη φάση αυτή χρησιμοποιούνται σιδεράκια ή άλλοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί, για να επιτύχουμε το καλύτερο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Αρχίζει συνήθως μετά την ανατολή όλων των μόνιμων δοντιών και αφορά ασθενείς που είτε έχουν κάνει είτε όχι προληπτική θεραπεία. Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από το πρόβλημα και από το στάδιο της οδοντικής και σκελετικής ανάπτυξης του παιδιού.

Συνήθεις ανωμαλίες που θεραπεύει η επανορθωτική Ορθοδοντική είναι:

Η διάρκεια της θεραπείας δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια γιατί και αυτή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Συνήθως πάντως διαρκεί γύρω στα δύο χρόνια και προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα:

Υποστηρικτική Ορθοδοντική

Συχνά η θεραπεία που επιλέγουμε για έναν ασθενή απαιτεί τη συνεργασία δύο ή και παραπάνω ειδικοτήτων της Οδοντιατρικής. Η Ορθοδοντική πολλές φορές προηγείται ως υποστηρικτική θεραπεία όταν θέλουμε να προχωρήσουμε σε κάποια αποκατάσταση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμβολή της στην τοποθέτηση γεφυρών ή εμφυτευμάτων. Όταν ένας ασθενής έχει χάσει από καιρό κάποια δόντια χωρίς να κάνει κάποια θεραπεία, τότε τα γύρω δόντια μετακινούνται προς το κενό που έχει δημιουργηθεί. Έτσι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την προσθετική αποκατάσταση και πρέπει να γίνει ορθοδοντική θεραπεία. Με αυτήν θα διορθώσουμε το διάστημα μεταξύ των υπαρχόντων δοντιών και τα προβλήματα σύγκλεισης που έχουν προκύψει.

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί επίσης να ακολουθεί μετά από μια περιοδοντική θεραπεία. Στην περιοδοντίτιδα έχουμε υποχώρηση των ούλων και απορρόφηση γναθικού οστού, με αποτέλεσμα να δόντια να χάνουν τη στήριξή τους και να αποκτούν κινητικότητα. Αφού αποκατασταθούν τα περιοδοντικά προβλήματα, διορθώνεται και η θέση των δοντιών.

Αόρατα σιδεράκια Incognito

Τα γλωσσικά σιδεράκια Incognito είναι μια σύγχρονη και προηγμένη τεχνολογικά λύση που προσφέρει στους ενήλικες αόρατη θεραπεία υψηλής αισθητικής.

Τοποθετούνται στην πίσω πλευρά των δοντιών (τη λεγόμενη γλωσσική) και δεν φαίνονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Τα γλωσσικά σιδεράκια κατασκευάζονται σε εξειδικευμένα εργαστήρια με τη βοήθεια ρομποτικής τεχνολογίας και υπολογιστικών ψηφιακών μοντέλων. Είναι απολύτως εξατομικευμένα για να ταιριάζουν στην ανατομία του κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα περισσότερα ορθοδοντικά προβλήματα. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το είδος του προβλήματος.

Τα γλωσσικά σιδεράκια έχουν μεγαλύτερο κόστος από τα συμβατικά. Είναι όμως εξαιρετική αισθητική επιλογή για ενήλικες που δεν θέλουν να φορέσουν τα συμβατικά σιδεράκια.

Διαφανείς νάρθηκες Invisalign

H εξέλιξη στη σύγχρονη υπολογιστική τεχνολογία προσφέρει νέες δυνατότητες στην Ορθοδοντική. Πλέον η ορθοδοντική θεραπεία χωρίς σιδεράκια είναι εφικτή χάρη στους σύγχρονους ορθοδοντικούς διαφανείς νάρθηκες.

Το ιατρείο μας είναι επίσημα πιστοποιημένο για την εφαρμογή της μεθόδου Invisalign.

Οι νάρθηκες Invisalign είναι λεπτά, διαφανή «μασελάκια» που κατασκευάζονται ειδικά για εσάς με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ενδείκνυνται κυρίως για ενήλικες που δεν θέλουν για λόγους αισθητικής να ακολουθήσουν θεραπεία με σιδεράκια.

Πλεονεκτήματα:

Οι νάρθηκες χρησιμοποιούνται για πιο ήπια ορθοδοντικά προβλήματα όπου δεν απαιτείται μεγάλη μετακίνηση δοντιών.

Ορθοδοντικές συσκευές

Η σύγχρονη τεχνολογία και τα νέα υλικά προσφέρουν πια πολλές επιλογές στους ασθενείς που ακολουθούν ορθοδοντική θεραπεία είτε εφήβους είτε ενήλικες.

Υπάρχουν διάφορα είδη ορθοδοντικών μηχανισμών που στην ουσία επιτελούν την ίδια λειτουργία: ασκούν ήπια, διαρκή και σταθερή πίεση στα δόντια για να τα μετακινήσουν στην επιθυμητή θέση.

Μεταλλικά άγκιστρα (σιδεράκια)

Τα «σιδεράκια» παραμένουν ο πιο διαδεδομένος ορθοδοντικός μηχανισμός και ιδιαίτερα στους εφήβους ασθενείς. Είναι ορατά από τους άλλους και αυτό ίσως φοβίζει ακόμα κάποια παιδιά. Πλέον όμως όλο και περισσότεροι έφηβοι κατανοούν τη σημασία της ορθοδοντικής θεραπείας και τα ευεργετικά της οφέλη.

Τα σιδεράκια αποτελούνται από μικρά μεταλλικά τμήματα (άγκιστρα) για κάθε δόντι ξεχωριστά. Τα άγκιστρα ενώνονται με ένα ειδικό ορθοδοντικό σύρμα με τη βοήθεια ελαστικών ή μεταλλικών προσδέσεων.

Τα σιδεράκια ασκούν πίεση στα δόντια και σταδιακά τα μετακινούν στη σωστή θέση. Ανάλογα με την εξέλιξη της θεραπείας αναπροσαρμόζουμε αυτή την πίεση για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Είναι ακίνητοι μηχανισμοί, δηλαδή ο ασθενής τα φορά μόνιμα και αφαιρούνται μετά το τέλος της θεραπείας.

Κινητοί μηχανισμοί (μασελάκια)

Τα «μασελάκια» είναι κινητές ορθοδοντικές συσκευές, δηλαδή ο ασθενής μπορεί να τις βάλει και να τις βγάλει μόνος του. Τα χρησιμοποιούμε κυρίως σε προβλήματα που αφορούν το σχήμα, το μέγεθος και τη θέση των γνάθων μεταξύ τους αλλά και για να διατηρήσουμε το αποτέλεσμα μετά την ορθοδοντική θεραπεία. Ανάλογα με την περίπτωση, τα μασελάκια μπορεί να είναι μέρος μιας συνδυαστικής θεραπείας που περιλαμβάνει και ακίνητες συσκευές.

Έχουν ευρεία χρήση σε παιδιά κι εφήβους γιατί σε αυτές της ηλικίες η σκελετική αύξηση είναι σε εξέλιξη και μπορούμε πιο εύκολα κι αποτελεσματικά να πετύχουμε τις απαιτούμενες αλλαγές. Επειδή μπορούν να αφαιρεθούν από το στόμα, διευκολύνουν τη στοματική υγιεινή.