Τι είναι η περιοδοντίτιδα;
Περιοδοντίτιδα είναι μια εκτεταμένη φλεγμονή στα ούλα και το οστό που περιβάλλουν τα δόντια. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η φλεγμονή, τα ούλα αρχίζουν να υποχωρούν, το δόντι χάνει την επαφή μαζί τους και το οστό καταστρέφεται σταδιακά και μάλιστα χωρίς πόνο.
Συμπτώματα της περιοδοντικής νόσου:
- Φλεγμονή και οίδημα στα ούλα
- Σταδιακή υφίζηση των ούλων
- Αιμορραγία των ούλων
- Μόλυνση του φατνιακού οστού και σταδιακά αυξανόμενη απώλεια οστικής μάζας
- Άσχημη αναπνοή
- Σημαντική συσσώρευση υποουλικής πλάκας και τρυγίας
- Ευαισθησία στο ζεστό και το κρύο
Σε πολύ προχωρημένο στάδιο τα δόντια κουνιούνται και μπορεί να πέσουν μόνα τους. Η αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας μπορεί να γίνει συντηρητικά με βαθύ καθαρισμό από την πλάκα και την πέτρα γύρω από τη γραμμή των ούλων ή/και κάτω από αυτήν. Η επεμβατική αντιμετώπιση περιλαμβάνει μια σειρά από εργασίες που έχουν στόχο να αναπλάσουν τους χαμένους ιστούς στα ούλα και το οστό. Οι θεραπευτικές αυτές ενέργειες εμποδίζουν την εξέλιξη της νόσου και μπορούν να αποτρέψουν την απώλεια δοντιών.
Σε κάθε περίπτωση, καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Ο τακτικός έλεγχος, ο καθαρισμός των δοντιών και η τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής περιορίζουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών περιοδοντικών προβλημάτων.
Υποουλική απόξεση
Κύρια αιτία της περιοδοντικής νόσου είναι η πλάκα και η πέτρα. Πλάκα και πέτρα δεν συσσωρεύονται μόνο στην ορατή επιφάνεια του δοντιού αλλά σταδιακά εισχωρούν κάτω από τα ούλα και προσκολλώνται στις επιφάνειες της ρίζας του δοντιού.
Αυτό επιδεινώνει την κατάσταση του ασθενούς με την ακόλουθη εξέλιξη:
- Τα ούλα σταδιακά αποκολλώνται από τα δόντια και ανάμεσα στα ούλα και τη ρίζα δημιουργείται ένας θύλακος, δηλαδή ένας κενός χώρος. Ο χώρος αυτός δημιουργεί με τη σειρά του ευνοϊκό περιβάλλον για περαιτέρω συσσώρευση πλάκας.
- Η πλάκα που συνεχώς εναποτιθέται, καταστρέφει αργά το οστό της γνάθου όπου στηρίζεται το δόντι. Έτσι αυξάνεται και το βάθος του θυλάκου.
- Το οστό συνεχίζει να καταστρέφεται και να απορροφάται με αποτέλεσμα η περιοδοντίτιδα να προχωρά έως ότου το δόντι χάνει τη στήριξή του και πέφτει μόνο του.
Προκειμένου να αναστείλουμε αυτή τη διαδικασία, προχωρούμε σε υποουλική ή αλλιώς ριζική απόξεση. Πρόκειται για καθαρισμό των δοντιών όχι μόνο πάνω από τη γραμμή των ούλων αλλά και κάτω μέχρι τις ρίζες.
Για τον καθαρισμό χρησιμοποιούμε ειδική συσκευή υπερήχων και ειδικά εργαλεία που ονομάζονται ξέστρα. Με αυτά αφαιρούνται πλάκα και πέτρα, ενώ στη συνέχεια λειαίνουμε την επιφάνεια της ρίζας για να διευκολύνουμε την επαναπροσκόλληση των ούλων.
Μετά την απόξεση χορηγούμε τοπική αντιβίωση μέσα στο θύλακο για να εξουδετερώσουμε τυχόν εναπομείναντα μικρόβια και να αποτρέψουμε νέα μόλυνση όσο διαρκεί η επούλωση.
Η υποουλική απόξεση είναι μια συντηρητική θεραπεία και γίνεται με τοπική αναισθησία. Ο αριθμός των επισκέψεων που θα χρειαστούν εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος.
Συνήθως αρκεί για να εμποδίσουμε την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου, όμως απαιτείται πιστή τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής και τακτικοί έλεγχοι στο ιατρείο.
Καρκίνος στο πάγκρεας: Οι δύο ενδείξεις που μπορεί να εντοπίσει ο οδοντίατρος
Καρκίνος στο πάγκρεας: Οι δύο ενδείξεις που μπορεί να εντοπίσει ο οδοντίατρος
Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη του ιατρικού κέντρου Λανγκόν, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικάνικης Ένωσης για την έρευνα του καρκίνου (AACR), η υγεία των δοντιών και των ούλων είναι ενδεικτικά για την κατάσταση του παγκρέατος.
Το βακτήριο Porphyromonas gingivalis στη στοματική κοιλότητα φάνηκε να συσχετίζεται με 59% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας, ενώ το βακτηρίδιο Aggregatibacter actinomycetemcomitans συσχετίστηκε με 50% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Τα δύο αυτά βακτήρια συνδέονται άμεσα με την περιοδοντίτιδα (φλεγμονή στα ούλα και τα οστά της γνάθου).
Η περιοδοντίτιδα συνδέεται με τον καρκίνο στο πνεύμονα και στο παχύ έντερο.
Μελέτη του Πανεπιστημίου Tufts στις ΗΠΑ, έδειξε ότι συμμετέχοντες με σοβαρή περιοδοντίτιδα είχαν 80% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.
Επίσης σε μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute, παρατηρήθηκε διπλάσιος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα και στο παχύ έντερο για συμμετέχοντες με σοβαρή περιοδοντίτιδα (φλεγμονή στα ούλα και στα οστά της γνάθου), οι οποίοι ασθενείς δεν κάπνισαν ποτέ.
Τα βακτήρια του στόματος μπορούν να εξαπλωθούν από το στόμα σε άλλα σημεία του οργανισμού και να προκαλέσουν όγκους.
Επομένως η πρόληψη και η έγκαιρη θεραπεία της περιοδοντίτιδας είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για την στοματική υγεία αλλά και για τη γενική σωματική ευεξία και υγεία.
Είναι φλεγμονή η οποία αναπτύσσεται στους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια, δηλαδή τα ούλα και το κόκκαλο. Στο αρχικό στάδιο είναι σαν την ουλίτιδα, αλλά όταν η φλεγμονή προχωρά στα οστά της γνάθου, ο οργανισμός τα ‘’διαλύει’’ προσπαθώντας να τα προστατέψει. Με αυτήν την διαδικασία τα δόντια χάνουν σταδιακά την στήριξη τους, αρχίζουν να κουνιούνται και αν δεν επέμβουν άμεσα θα πέσουν.
Αίτια της περιοδοντίτιδας είναι διάφορα μικρόβια που ζουν στο στόμα, το κάπνισμα, το DNA, ο σακχαρώδης διαβήτης και η ανοσοκαταστολή.